Ga naar de inhoud

Roze Zaterdag

Op 22 juni 2024 kleurt Groningen roze tijdens Roze Zaterdag, een viering van diversiteit, liefde en acceptatie. Een dag boordevol levendige festiviteiten, informatieve bijeenkomsten en een inspirerende sfeer waar iedereen zich welkom voelt. Duizenden mensen komen samen om diversiteit te vieren en bij te dragen aan een inclusieve en liefdevolle gemeenschap. Mis deze unieke viering niet en voeg je bij ons op 22 juni voor een dag vol verbinding, vrijheid en liefde!

De eerste Gay Pride

Roze Zaterdag wordt in Nederland altijd eind juni gehouden vanwege de connectie met de gebeurtennissen in juni 1969 bij de bar Stonewall Inn in New York. Nadat de politie de bar was binnengevallen braken er rellen uit. Deze rellen worden gezien als de wereldwijde start van de georganiseerde strijd voor de rechten voor lhbtiqa+ personen. Op 28 juni 1970 werd in New York de eerste Gay Pride Parade gehouden. Ook in andere landen ging men dergelijke evenementen organiseren.

  • Op 25 juni 1977 werd in Nederland voor het eerst een met een Gay Pride Parade vergelijkbare demonstratie gehouden.
  • Deze demonstratie in Amsterdam, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie, werd georganiseerd onder de naam ‘Internationale homobevrijdings- en solidariteitsdag’.

De naam ‘Roze Zaterdag’ werd voor het eerst gebruikt in 1979. De Limburgse actiegroep ROZA organiseerde op 14 april 1979 in Roermond een demonstratie naar aanleiding van uitspraken door bisschop Gijsen over homoseksualiteit. De actiedag viel in de Goede Week, de tijd dat katholieken Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vieren. Waarop de organisatoren deze niet zo stille actiedag Roze Zaterdag noemde.

Groningen #QueerYear

Het is 11 oktober 2022 en midden in Groningen wappert de vlag van Roze Zaterdag vanaf vandaag is de wind. De vlag van diversiteit en vrijheid, de vlag van een regio die haar eigen karakter heeft en vastberaden is om haar eigen pad te bewandelen. In 2024 zal deze regio een jaar lang gekleurd worden door Roze Zaterdag, een jaar vol vieringen van wie we zijn en het omarmen van stigma’s.

Dit jaar draait om het verbinden van mensen, tussen jou en mij, tussen individuen en gemeenschappen, en tussen plek en regio.

Maar we gaan verder dan dat. Dit jaar draait om het verbinden van mensen, tussen jou en mij, tussen gisteren, vandaag en morgen, tussen individuen en gemeenschappen, en tussen plek en regio. Het wordt anders dan anders, een viering van onze queerheid, onze vreemheid, waar we trots op zijn. Want in Groningen zijn we niet bang om te laten zien wie we zijn, we houden van aanpakken, van vrijheid en we winden geen doekjes om de realiteit.

Sponsor worden
We are on Instagram

Geniet samen van de vrijheid

Vrijwilliger worden? Roze Zaterdag Groningen is altijd op zoek naar extra handen die ons komen helpen in aanloop van en op 22 juni zelf.